pühapäev, 18. jaanuar 2015

Eristu teistest, muuda oma tööpakkumised mänguliseks

Üks keerulisimaid valdkondi kuhu endale tublisid töötajaid leida on Eestis kindlasti IKT (info- ja kommunikatsiooni tehnoloogia) – muutume üha enam e-riigiks ning vajame seetõttu üha enam haritud spetsialiste. Vaadates aga kõrgkoolide statistikat näeme, et väga suur osa õppima asunud tudengitest siiski kooli ei lõpeta.  Erinevad analüüsid näitavad, et vajadus IKT spetsialistede järele üha kasvab, mis toob endaga kaasa selle, et:
1) valdkonnapõhised kõrgkoolid peavad üha enam nägema vaeva, et just nende kooli tuleksid õppima helgemad pead ning
2) IKT ettevõtted peavad leidma viisi, kuidas parimaid just enda ettevõttesse tööle meelitada.

Päris mitu aastat tagasi soovis BTH (Blekinge Institute of Technology Rootsis) värvata erialavaldkonna tudengeid ning saatis selleks väljavalitutele postiteel osadeks võetud mobiiltelefonid. Kes telefoni edukalt kokku pani sai SMSiga sõnumi: „Hei! Tundub, et sul on tehnilisi oskusi. Helista meile numbril...“
Miks mitte kasutada ka sobilike töötajate ligimeelitamiseks taolist meetodit: kes etteantud ülesande ära lahendab, on oodatud kandideerima!

Taolisi mängulisi ja teadmistepõhiseid töökuulutusi on olnud aga teisigi. Näiteks nagu see Microsoft’i töökuulutus, millega otsiti tarkvaraarendajaid üleskutsega: „Problem solvers wanted. Call us on this number now“.
Jällegi üks originaalne lähenemine: kuna konkreetset telefoninumbrit ei ole ette antud, siis tekitab see kuulutuse lugejates huvi, mis number sealt nüüd välja tuleb ja kas suudan etteantud ülesande ise ka lahendada. Tööandjale annab see aga hea võimaluse tuvastada, kes on tegelik huviline, kellel on olemas soovitud teadmised.


Soovitused töökuulutuse koostamisel:
- lisa töökuulutusele mängulisust ja fun’i – nii jääd teiste hulgast silma ja inimesed on seetõttu ka rohkem kaasa mõtlemas. Mida erilisem töökuulutus/-pakkumine, seda tõenäosem on, et seda ka levitatakse ning see jõuab soovitud kandidaatideni.
- võid oma värbamiskampaaniast teha ka väikese aardeotsingu mängu, kus üks ülesanne viib teiseni – nii tagad, et inimesed on (1) soovitud teadmiste/oskustega, (2) ka tegelikult tööst huvitatud, kuna viitsivad kogu selle kadalipu läbi teha ning (3) sobiva hoiakuga.
- soovitud oskuste testimiseks võid inimestele anda ette mõne proovitöö. Miks mitte teha sellist testimist mõnel messil – olgu selleks peatselt toimuv noorte mess Võti Tulevikku või Töötukassa Töömess, kus saad huvilistele mõne põneva lahendamist vajava ülesande kohapeal ette anda ning vaadata, kuidas nad selle lahendamisega toime tulevad


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar