pühapäev, 31. jaanuar 2016

Välimeedia: kasutamata võimalus passiivsete kandidaatide püüdmiseks

Tööotsingutel olevat inimest on lihtne püüda, ta otsib sobivaid pakkumisi erinevate portaalide ja ajalehtede kaudu, seega ole ainult mees (või naine) ja pane atraktiivne kuulutus üles ning kandidaadid on sinu. No nii lihtne see muidugi päriselt ei ole, aga aktiivselt tööd otsivat inimest on muidugi lihtsam tabada kui passiivset kandidaati, kes portaale ja ajalehti täna lehitsemas ei ole. Õnneks on aga ka passiivsete kandidaatide püüdmiseks erinevaid võimalusi ja täna kirjutangi välimeedia võimalustest kandidaatide leidmisel.

Lido töökuulutus Ülemiste Keskuses.
Foto autor: Helo Tamme
Välimeedia kui reklaami vorm tähendab väga suurt ja seni Eestis töötajate värbamiseks ikkagi suhteliselt vähe kasutatud meedia vormi. Erinevaid välimeedia võimalusi töökuulutuse avaldamiseks on põhimõtteliselt lõputult, aga võiks välja pakkuda näiteks:
- Välistendid, reklaam- ja kuulutuste tahvlid;
- Riietuskabiinid randades (sellise töökuulutuse kasutamise kohta saad täpsemalt lugeda siin);
- Märgid ja sloganid erinevatel väliüritustel, avalikes kohtades (nagu näiteks loomaaed), staadionitel jmt;
- Bussipeatused (McDonaldsi kampaania kohta saad rohkem lugeda siit);
- Bussid, rongid, trollid, trammid (sh nii väline kujundus kui ka reklaami stendid, istmete reklaami tahvlid jmt)
- Ametiautod, rekkad (saad selle kohta täpsemalt lugeda siit), treilerid jmt.
- Kaubanduskeskused ja nende piiramatud võimalused alustades roll-up’dest, ostukärudel olevate reklaamtahvlite, kaubaeraldajatest kassades, lõpetades kaupluste siseraadiote ja –televisiooniga.

Välimeedia-töökuulutuse põhilisteks eeliseks on (1) see, et seda märkavad ka need, kes täna aktiivselt tööd ei otsi, (2) on see tihtipeale aktiivne 24/7 ning (3) saab kasutada ka väga konkreetse piirkonna kandidaatide püüdmisel - sätid aga oma töökuulutusega treileri Lasnamäe magalapiirkonda üles, kui otsid töötajaid lähedal olevasse kauplusesse.

Välireklaam-töökuulutused USAs.
Foto autor: Helo Tamme 
Üheks suurimaks väljakutseks on sellise välimeedia-töökuulutuse puhul muidugi see, kuidas ikkagi siis piiratud pinnal silma jääda ja kõige olulisem sõnum edastada, võtmerolli mängib siin loov sisu, loetavus (selge tähe font ja suurus), sõnumi lihtsus ja selgus ning muidugi ka meeldejäädavus.
Kuulutust avaldades tuleb arvestada, et mõnel juhul on sul ainult paar sekundit, et inimesele silma ja meelde jääda (nt suured reklaamtahvlid). Isegi, kui on jube tahtmine kogu kuulutuse pinna ruum teksti alla matta, et pind täie raha eest ära kasutada, siis tasub meeles pidada siin ütlust: less is more!


Mõned nipid välimeedia-töökuulutuse koostamisel:
- mida vähem müra kuulutusel, seda paremini jääb meelde. Eksperdid soovitavad 6-8 sõna reklaamis, eriti hea on mõne tuntud slogani või sõnamängu kasutamine, kasvõi lihtne „TULE TÖÖLE“, mis annab kiiresti märku, et tegemist on töökuulutusega.
- disaini mõistes soovitatakse kasutada võimalikult selgeid värve (eriti hea pidavat olema kollane taust ja mustad tähed) ja loetavat (nii tüüp kui suurus) tähe fonti.
- mõni lihtne pilt või miks mitte QR kood, mis juhatab juba pikema tekstini ettevõtte karjäärilehel või tööotsingu portaalis.


Hea lugeja, viin hetkel läbi uuringut, mida arvad Sina, mis on see, mis ikka muudab töökuulutuse atraktiivseks. Ka Sinul on võimalik siin oma panus anda, vastates uuringule siin. Tähelepanu, kõigi uuringus osalejate vahel, kes jätavad ka oma meiliaadressi, loosin välja 20 eurose Ülemiste keskuse kinkekaardi. Tänan juba ette kõiki vastajaid ja soovin edukat loosiõnne J

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar