pühapäev, 2. november 2014

Vii sobiva inimese otsinguks läbi esseekonkurss!

Arvestades, et olen oma blogi teinud juba üle üle aasta ning kirjutanud rohkem kui 50 erinevast eristuvast töökuulutusest ning jaganud nende osas tarkuseteri, siis tekib küll küsimus, kas tõesti on veel midagi uut ja põnevat, millest kirjutada. Uskumatu, aga tõsi – on küll! Nagu näiteks see möödunud nädalal avaldatud HR Factory personalikonsultandi töökuulutus, mis on traditsiooniliselt ebatraditsiooniline ning on välja tulnud uuendusliku lähenemisega kuulutades välja esseekonkursi teemal: „Millised on personaliteenuste trendid ja väljakutsed Eestis?“

Eriti põnevaks teeb kuulutuse muidugi see, et kandideerivalt inimeselt ei oodata üldse CV’d, piisab lihtsalt esseest, mis tuleb ette nähtud ajal ja nõuetega saata tööandjale, kus esseede hindamisega hakkavad tegelema võimalikud tulevased kolleegid! Jällegi üks huvitav lähenemine, kus esmaoluliseks ei peeta niivõrd inimese senist elukäiku kuivõrd mõttelendu.

Miks siis lasta kandidaadil etteantud teemal CV kirjutada? Kuigi võiksin siin pikalt loetleda saadavaid kasutegureid, tooksin välja kolm põhilisemat:
1) Valdkonna tundmine. Aitab aru saada, kui hästi inimene on personaliteenuste maastikuga tuttav, kuivõrd tunneb trende ja on kursis Eesti personaliettevõtete väljakutsetega. Hea mõtteharjutus igal juhul, ka siis, kui inimene ei valda teemat ja kasutab internetti täiendava info otsimiseks või suhtleb teemaga rohkem kursis olevate tuttavatega.
2) Kirjutamisoskus, sh stilistika, õigekiri jne. Uskumatu, aga kuidagi on enamus täiskasvanuid kooli lõpus ära teinud küpsuskirjandi, aga sellegi poolest täiesti suutmatud kirjutama. Seega korrektselt kirjutatud ja viimistletud essee aitab hinnata, kuidas kandidaat ka tulevasel tööl kirjutamisega toime tuleb.
3) Eneseväljendusoskus ja arutlusvõime – kui hästi suudab inimene end väljendada, teema piires arutada ja probleemi käsitleda.


Soovitused töökuulutuse koostamiseks:
- mõtle oma personaliotsingu konkursiga veidi kastist väljapoole ning tee midagi tavapärasest erinevat, kuuluta kasvõi välja esseekonkurss, nagu HR Factory seda teinud on.
- otsides töötajat, kellelt eeldad väga head eneseväljendusoskust ja arutlusvõimet, kasuta ühe valikumeetodina esseed, millega saad hinnata ka teema valdamist ning kirjutamisoskust.
- eristu! Teisitimõtlejaid on juba mitu, kes deklareerib, et kõik CV’d, millele ei eelne telefonikõnet, lähevad prügikasti, kes eelistab CV’le esseed– mõtle järgmist konkurssi korraldades, mis on antud ametikoha puhul oluline ja vaata, kas sul on üldse CV’d tarvis või saad inimese esmast sobivust kuidagi teisiti ka hinnata?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar