pühapäev, 8. juuni 2014

Kuidas värvata lehelast?

Laste kasutamisest reklaamides olen siin mõnel korral juba kirjutanud; eriti populaarseks osutus lapsehoidjaotsing Oliverile, tantsivad beebid Eviani vee reklaamis on aga üldse maailma vaadatuim online kuulutus. Lisaks sellele, et beebid/lapsed kutsuvad reklaami tarbijas esile positiivseid emotsioone, sümboliseerivad nad ka vastutustundlikkust (meeldetuletuseks siinkohal Tieto kampaania), uusi algusi, värskust jne.
Lapsi võib kasutada erinevates reklaamides, alates kampaaniatest, mis on suunatud erinevate toodete reklaamimisele, lõpetades erinevate tööotsingutega. Seega, miks mitte kasutada lapsi ka nendes töökuulutustes, mis on just neile suunatud?

Seekordses postituses tooksingi esile LEHELAPSE töökuulutuse, millega otsitakse lehemüüjaid Ekspressile ja Maalehele.

Lehelapse töökuulutuse näol on tegemist sellise ägeda, just lapsele suunatud töökuulutusega, kus neli vahvat last aitavad tööandjal sõnumit potentsiaalsetele kandidaatidele edastada: „Ükskord peatus minu juures troll, et juht saaks ajalehte osta!“ ja „Ma kogusin raha ja ostsin arvuti!“.

Lisaks sellele, et lastel on nimetatud tööga võimalik endale korralikku taskuraha teeninda, lubatakse töökuulutuses, et parimate lehemüüjate vahel läheb loosi kolm nutitelefoni. No mida muud oskaks üks tubli koolinoor veel tahta!

Kuigi tegemist ei ole klassikalise töökuulutusega (just ülesehituse mõistes), on selleski kõik vastavad punktid kajastatud, alates sellest, milline on töötasu (50 senti müüdud ajalehelt), lõpetades tööaja ja tööülesannetega.

Uurisin kahelt koolinoorelt, mida nad sellisest tööst ja töökuulutusest arvavad:
Tristan (11 a): „Kuulutus näeb hea välja. Selline töö võib põnev olla, niimoodi saab vist kohtuda erinevate põnevate inimestega. Töö tundub tervislik, saab palju liikuda ja värsket õhku hingata. Eriti vahva on aga see, et nutitelefon on võimalik saada.“
Melanie (10 a): „Kuulutus on lõbus ja värviline, mulle meeldib. Kui ema lubaks, siis läheksin sellist tööd tegema. Suvel pole midagi eriti teha, igav on, seega oleks hea niimoodi raha teenida ja omapead ringi kõndida – tavaliselt mul sellist võimalust ei ole. Kunagi käisime isaga laadal müümas, siis ma väga ei julgenud kõva häälega hõigata, seega ma ei tea, kas julgeksin lehelapsena töötada. Samas uut nutitelefoni tahaks, kunagi mul oli, tore oleks, kui selle saaks.“

Igal juhul on tervitatav näha, et tööandja on valmis lastele tööd pakkuma. On ju üldiselt teada, et ega lastel ei ole suveks kerge tööd leida, taskuraha teenida aga tahaks. Siinkohal on aga tööandjatel vaja kindlasti arvestada alaealiste töötamisele seatud piiranguid, toon siin mõned välja:
- Tööle ei või võtta koolikohustuslikku last ehk seda, kes käib koolis. Hetkel lastel vaheaeg, seega vaheajal võib neid tööle võtta.
- Laps võib töötada max pool vaheaja kestusest, seega ca 1,5 kuud, mitte rohkem!
- Laste tööaeg on lühem kui täiskasvanutel, nt 7-12 aastane laps võib päevas töötada kuni 3 tundi.
- Lapsed ei või kõiki töid üldse tehagi, lubatud on aga erinevad lihtsamad tööülesanded, mis on seotud näiteks koristamisega, pakendamisega jne.

Soovitused töökuulutuse koostamiseks:
- Suvi on ju puhkuste aeg, töötajaid niigi raske leida, kaalu, kas sinu ettevõttes on võimalik tööd pakkuda alaealistele. Alaealistele töötamise kohta saad täpsemat informatsiooni nii töölepinguseadusestkui ka Sotsiaalministeeriumi või Tööinspektsiooni lehelt.
- Kui sul on alaealisele sobivat tööd pakkuda, siis koosta töökuulutus, mis huvitaks koolinoort, klassikaline, kes me oleme, mida ootame ja mida pakume töökuulutus ei pruugi siin tähelepanu saada.
- Koosta noortele töökuulutus, mis oleks silmapaistev: juba töökuulutuse pealkirjas võiksid välja tuua, et pakud tööd alaealisele. Kuulutusse võiks aga lisada mõne täiendava rosina, nt kõigi tööle tulnute vahel loositakse välja iPad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar