pühapäev, 17. mai 2020

Uue ajastu virtuaalne kandidaatide hindamine

Käes on uus ajastu – COVID19 on muutnud suuresti seda, kuidas töötame - seal hulgas seda, kuidas viime läbi kandidaatide hindamist ja leiame endale sobivaid talente. Virtuaalsed töömeetodid on siin, et jääda ja seepärast tuleks olla valmis kandidaatide ligimeelitamiseks ja hindamiseks virtuaalseid lahendusi kasutades.

pilt: Level up

Olengi seepärast pannud kokku kandidaadi virtuaalse teekonna praktilise informatsiooni ja näidetega alates kandideerimise hetkest lõpetades tööle asumisega.

Ligimeelitamine. Juba mitme aasta eest läbi viidud Futurestepi (Korn Ferry Company) uuring tõi välja selle, inimested ootavad tööandjatelt innovatiivseid lahendusi. Veelgi enam, innovatsioon värbamises paneb inimesi suurema tõenäosusega töökohale kandideerima, töökohast rääkima ja põnevaid lahendusi oma tutvuskonnaga ka jagama. Seda kinnitavad ka mitmete organisatsioonide näited – kui tööandja on välja tulnud innovatiivse lahendusega, siis paneb see tööandjast rohkem rääkima ja jõutakse suurema tõenäosusega ka sobilike kandidaatideni, näiteks nagu see Briti julgeoleku- ja luureorganisatsiooni aaretejahi mäng-töökuulutus, mis toona sotsiaalmeedias sai lausa üle 25tuhande jagamise. Selleks, et kandidaatideni jõuda ja neid kõnetada aga ei pea koostama üldse nii keerulisi lahendusi – oluline on jõuda just soovitud sihtgrupini ja neid kõneta. Geniaalsus peitub lihtsates asjades ja just sellise geniaalse, lihtsa ja sihtruppi kõnevata põneva testi koostas mõne aja eest Level up kui tuli välja sellise kohvitestiga.

Kandideerimine. Online avalduse/CVga kandideerimine on levinud olnud juba mõnda aega. Küll aga tahavad paljud tänased kandidaadid kandideerida kiiremini, sh läbida kogu kandideerimisprotsessi kiiremini. Seepärast tasub otsa vaadata oma kilomeetristele kandideerimisavaldustele ja kaaluda nende lühendamist. Just sellistele formaatidele nagu Level up oma kampaaniates kasutamas on või võimaldada inimestel kandideerida näiteks LinkedIni profiile kasutades nagu Workable platvorm seda teha võimaldab.

Intervjuude läbiviimine. Eks inimestel on COVID19-st jäänud hirmud ja seepärast tasub turvalisuse ja ohtuse kaalutlustel vähemalt esimeste voorude intervjuusid läbi viia virtuaalseid lahendusi kasutades – nt Skype, Microsoft Teams, Zoom vmt platvormidel. Paljud ettevõtted on aga kasutamas videointervjuusid ehk küsimused saadetakse ette ja kandidaat saab vastused videona salvestada. Soovitan pilgu peale heita näiteks Hire Vuele, mis pakub taolisi lahendusi. Siinkohal tuleks arvestada seda, et töökohtadele kandideerivad erineva taustaga inimesed erinevatest generatsioonidest – kui X, Y ja Z põlvkonnale on taoline lahendus lihtne siis varasema generatsiooni esindajad võivad siin natuke hätta jääda. Seepärast oleks soovituslik neile enne tööintervjuud täpsustavad instruktsioonid ette saata ja konktaktinimese andmeid jagada juhuks kui nad intervjuule sissehelistamisega hätta jäävad.

Keeleoskuse hindamine. Me elame ajastus kus suure osa ametikohtade puhul eeldatakse ühe või mitme võõrkeele oskust. Seepärast oleks mõistlik inimese keeleoskust testida ka tööintervjuul, sh virtuaalselt toimuval tööintervjuul, mida siis viia läbi kas täismahus või osaliselt keeltes, mille kasutamist hiljem inimestelt oodatakse. Lisaks tasub täiendavalt uurida erinevaid online testimise võimalusi (näiteks nagu see the English Quiz) või ka lihtsamaid grammatika testimisi - näiteks nagu see Cambridge tasuta online keeletest 25 küsimusega, mida saab inimesel keset intervjuud ekraani jagades teha paluda.

Täiendavate hindamismeetodite kasutamine. Kandidaatidega kohtumistel on tehtud varasematel aegadel erinevaid põnevaid ülesandeid alates puslede lahendamisest lõpetades lego konstruktori kokkupanemise või isegi Aliase mänguga. Kuigi viimast saab edukalt kasutada ka videokõne ajal tasuks alternatiivsena uurida ka muid lahendusi. Näiteks kui sul on soovi hinnata kandidaatide oskusi,  suhtumist, omadusi jmt, siis saab seda edukalt teha sellise online testimisega nagu Knacks, mida on edukalt oma kandidaatide hindamisel kasutanud mitmed tuntud globaalsed tööandjad.

Kui sul aga küsimusi erinevate värbamisteemade osas või otsid soovitusi sobiliku värbamispartneri leidmisel, siis võta minuga julgelt ühendust meiliaadressil helo_tamme@yahoo.com!

Olen suur kohvi fänn, kui minu postitused sind kõnetavad, siis võid mulle tänutäheks virtuaalse kohvi osta ;) https://www.buymeacoffee.com/helotamme 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar