pühapäev, 21. detsember 2014

Mis ootab värbajaid ees 2015. aastal

Eesti Panga majandusprognoosi kohaselt muutub järgnevatel aastatel inimeste leidmine üha keerulisemaks. Eesti tööealiste elanike arv on kahe aasta pärast väidetavalt vähenenud 15000 võrra ja viie aasta pärast lausa 30000 inimese võrra, mistõttu teravneb ettevõtete konkurents töötajate pärast veelgi.
Eesti Töötukassa registreeritud töötute statistika (2014. aasta näitaja näitab novembrikuu seisu) aga annab pildi ette sellest, mis on alates 2001. aastas tööturu maastikul toimunud. Allolev graafik meenutab värbajatele aga teravalt olukorda, kus olime aastatel 2006 ja 2007, kui töötajate leidmine oli paras katsumus. Võimalik, et midagi sellist ootab meid ees ka lähiaastatel, oled sa mõelnud sellele, kuidas selleks valmistuda?
Eesti Töötukassa registreeritud töötute statistika aastatel 2001-2014

Millele siis 2015.aastal rohkem tähelepanu pöörata ja rõhuda?

Kandidaadid teavad meist rohkem kui kunagi varem ja seetõttu muutub üha olulisemaks tegeleda oma tööandja brändiga. Kui Eestis kasutatakse organisatsioonide kohta tausta uurimiseks põhiliselt guugeldamist ja tuttavatelt info saamist, siis tegelikult on olemas erinevaid nö soovituslehekülgi, kus saab informatsiooni huvipakkuva organisatsiooni kui potentsiaalse tööandja kohta. Tuntuim neist lehtedes on ehk Glassdoor (millel on olemas ka oma mobiili äpp), kus nii praegused kui endised töötajad annavad hinnanguid organisatsioonide kohta. Kas sina tead, mida sinust kui tööandjast arvatakse? Kuidas sina oled täna oma tööandja brändi kommunikeerimas? Kuivõrd palju kasutad sa selleks oma ettevõtte kodulehte, sotsiaalmeediat või olemasolevaid töötajaid?

Kuna registreeritud töötus näitab langustrendi ja tööealine elanikkond väheneb, siis tuleks pilgud pöörata alternatiivsete võimaluste poole tööturul ehk mõelda kas ja kuidas värvata tööturul erivajadusega inimesi, vanemaealisi, noori, välismaallasi, väikelapse vanemaid? Mida oled sina täna ette võtnud selleks, et mõne sellise sihtrühma töötajaid endale värvata? Näiteks ISS Eesti värbamiskuulutused julgustavad ettevõttesse kandideerima erinevaid tööturu riskigruppidesse kuuluvaid inimesi, kellel täna on mujal raske tööd leida (nimetatud kuulutused leiad siit). 

Juba mitmeid aastaid näitab tõusutrendi ka sotsiaalmeedia värbamine ja usun, et see jätkub ka lähiaastail. Kui senini on see kujutanud seda, et ettevõte peab olema Facebook’is, seal töökuulutusi avaldama ja värbamismänge korraldama, siis üha olulisemaks muutub, et ka meie töötajad oleksid Facebook’is ja kasutaksid seda kanalit ettevõtte promotsiooniks. Kas sinu värbajad ja juhid on täna Facebook’is, kas ja kuidas kasutavad nad seda oma tööandja värbamissõnumite edastamiseks, mida nad oma lehtedel postitavad ja kuidas mõjutab see ettevõtte kuvandit?

Elame ajal, kui inimesed muutuvad üha mobiilsemaks ja kasutavad mobiilseid seadmeid nii netis surfamiseks kui ka töökoha otsimiseks. Seega mobiilne värbamine on siin, et jääda! Kas sinu ettevõte aga toetab ja julgustab inimesi mobiilse seadme kaudu sinu ettevõtet leidma ja kandideerima? Mobiilse värbamise puhul on võimalusi mitmeid: muuta koduleht mobiilisõbralikuks, kasutada SMS teavitusi, lisada töökuulutusele QR koode või luua mobiili aplikatsioon ehk äpp.

Oluline on eristumine oma värbamisstrateegiaga, sh atraktiivsete töökuulutuste koostamine ja see, et need potentsiaalse sihtrühmani jõuaks ning neid kõnetaks. Mida rohkem sinu töökuulutusest räägitakse, seda suurema tõenäosusega jõuadki soovitud kandidaatideni. Seega innovatiivsed värbamismeetodid on selleks, et neid kasutada ja endast rääkima panna; meenutuseks siinkohal mõned erilised töökuulutust möödunud aasta postitustest:
- Lapsehoidja töökuulutus pisikesele Oliverile, mis sai tuhandeid jagamisi ja meeldimisi ning järjekorra huvilistest (postituse leiad siit).
- Netimarketi Superostja otsing, mis osutus 2013. aasta populaarseimaks töökuulutuseks Eestis (postituse leiad siit). 
- Proeksperdi koomiks-töökuulutus, mis kujunes hoopis värbamismänguks (postituse leiad siit).
- Veidi šokeeriv projektijuhi otsingu töökuulutus, kuhu oli lisatud loote ultraheli uuringu pilt (postituse leiad siit).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar