pühapäev, 23. veebruar 2014

Jaga-ja-võida mäng töökuulutuses

Mõned nädalad tagasi olin tõsiselt õnnelik, kui avastasin Facebook’i grupis „Töökuulutused Eestis ja välismaal“ töökuulutuse, kus oli kasutatud jaga-ja-võida mängu. Tänaseks on antud konkurss lõppenud ning olemas ka esimene tagasiside, seega just õige aeg sellest kirjutada.
  
Tegemist oli OÜ Loodusvägi töökuulutusega, millega otsiti turundusjuhti (keda huvitab kuulutuse sisu, saab sellega tutvuda ka CVKeskuse lehel). Kuulutuse kujundusel ei hakkakski täna pikalt peatuma, tegemist ühe järjekordselt kenasti kujundatud kuulutusega, mille puhul on näha, et panustatud on nii visuaali kui ka sisusse.
Minu, kui personalivaldkonna inimese jaoks, hakkas selle kuulutuse puhul silma järgmine tekst: „Hei-hei-hei! Sulle, kes Sa oled sellest tööst unistanud.....Loodusvägi otsib oma kasvavasse ja ägedasse ettevõtmisse TURUNDUSJUHTI, kes teeb Eesti ühe suurima rikkuse - Looduse Väega mahetooted - maailmas nähtavaks!!! Kui Sul käis jõnks kehast läbi, anna meile endast märku või jaota kuulutust oma sõbraga, kellel see kindlalt käiks! LOOSIME VÄLJA tervelt KAKS KASTI Mahedat metsmustika-mustsõstra glögi kõikide kuulutuse jagajate vahel välja 11.veebruaril! Tuld!:)“. Esiteks, vaadake kui mõnusalt semulikus stiilis see kirjutatud on, annab selline lähenemine märku ka ettevõtte kultuurist, millise hoiakuga on praegused töötajad ja millist inimest nad ootavad. Teiseks meeldib mulle see, et ettevõte on suurema hulga potentsiaalsete kandidaatideni jõudmiseks otsustanud kasutada jaga-ja-võida mängu. Pannes suure hulga inimesi kuulutust niimoodi jagama, kasvab ettevõttel võimalus jõuda just sobilike kandidaatideni. Lisaks on  jagamisega see hea asi, et võidu võimalus on, ise aga muud tegema ei pea, kui vajutama „Like“ ja „Share“. Kontakteerusin antud kuulutuses välja toodud kontaktisik Ahto Vegmanniga ning ta tõi mängu kasutamisel välja samasuguse argumendi: „Mängu otsustasime kasutada seetõttu, et oleks täiendavalt pakkuda präänik, mis motiveeriks inimesi kuulutust jagama. Selleks, et inimestele jagamise eest ka midagi vastu pakkuda, siis otsustasimegi glögi kasuks. Kuulutuse avaldamise ajal olid ilmad veel mõnusalt külmad ja lumised, seega tundus glögi ahvatleva mõttena.“
Kuna Ahto oli lahkelt nõus informatsioon jagama, siis uurisin täiendavalt kui palju nad konkursist endale kandidaate said, kas said ka sobilikke kandidaate ning milline oli sellise konkursi mõju nende Facebook’i lehele. Ahto: „Kuulutust sai südamega tehtud ja üsna lõpuni läbi tunnetatud, kuulutust kujundades kujutasime vaimusilmas ette, millist inimest meie oma meeskonda ootame ning nii see kuulutus sündiski. Sooviavaldusi laekus ca 25-30 ringis, oleme kandidaatidega rahul, näha on, et sihik sai üsna täpselt seatud./.../ Ka meie Facebooki fännide arv kasvas kõvasti, konkursi ajal liitus meiega üle 150 uue fänni.“

Nagu näha, on Facebook täis võimalusi, kuulutad aga välja konkursi, annad sellest paaris kohas teada, pakud juurde veel ka präänikut ning inimesed jagavad rõõmuga.
Samas tuleb aga selliste mängude puhul arvestada ka sellega, et tegemist on REKLAAMIGA ning reklaami puhul tuleb lähtuda reklaamiseadusest. Mis tähendab seda, et kuulutustel on teatud piirangud, millega tuleks arvestada, nagu näiteks mida võib nö nännina pakkuda. Nimetatud seaduse §28 lg 6 p4 toob välja, et keelatud reklaamina käsitatakse alkohoolse joogi saamise võimalust kauba või teenuse müügi suurendamise eesmärgil läbiviidava müügiedenduskampaania või muu tegevuse auhinna, võidu, kingituse või muu hüvena.


Soovitused töökuulutuse koostamiseks:
1.       Sobilike kandidaatideni jõudmise võimalused suurenevad, kui lisad oma töökuulutuse lisaks oma ettevõtte Facebooki lehele ka mõne töökuulutuste grupi lehele, näiteks Töökuulutused Eestis ja välismaal (antud grupis on näiteks hetkel üle 8000 liikme).
2.       Võimalused sobilike kandidaatideni jõudmiseks kasvavad, kui kasutad jaga-ja-võida mängu – nii hakkavad inimesed kuulutust jagama ning see jõuab veel suurema hulga inimesteni.
3.       Enne mängu väljakuulutamist uuri aga Reklaamiseadust, et su tööreklaam oleks ikka korrektselt koostatud ning vastaks seadusele!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar